För nästan ett år sedan så börjades ett aktivt försök att medverka till att Ryssån i Mora ska släppas fri från sina bojor i form av dammar och kraftstationer

Jag hade länge tänkt tanken att få fiska i en öppen och fri Rysså innan jag på allvar började forska i hur och om det ens skulle kunna vara möjligt. På ett möte med ägarna, Älvdalen Särna Idre Besparing, under våren 2017 så tog allt fart. Jag ska erkänna att jag blev rätt jäkla förbannad på det där mötet! Förbannad för att ägarna enligt egna uppgifter inte for med hela sanningen, och för att de inte hade någon färdig plan för framtiden. Detta gjorde att jag började fundera på vilka jag skulle behöva kontakta och vilka som kunde allt om sådant här, och naturligtvis var Christer Borg på Älvräddarna det självklara valet.

Christer Borg, t h, diskuterar dammen som dämmer sjön Jugan som agerar ”flödesdamm” till ån Jugån som cirka en kilometer ner rinner in i Ryssån. Herrarna han diskuterar med är Anders Bruks och Magnus Bjurman på vattenvårdsföretaget Vattenbruks.

Efter kontakt via en social meddelandetjänst så blev det en hel del korrespondens via mail, rätt så många samtal, och det blev även ett besök här i Ryssa för Christer då han själv ville få koll på läget. Jag måste säga att den mannen han har koll på det han jobbar med! Direkt och utan eftertanke så började han bubbla ur sig tänkbara upplägg och personer som borde kontaktas. Han la upp vad jag kunde göra och vad han och Älvräddarna kunde göra. Strategin stod klar och inget var omöjligt, även om jag ändå vid det laget var ganska så tveksam. Tveksam men bestämd!

Det har gått fort, och det skyndar vidare mot en fritt flytande å

Det har nu gått mindre än ett år sedan det tog fart, och det har varit otaliga samtal med Christer, ägarna, Länsstyrelsen med flera, och idag står Ryssån inför att ägarna kan tänka sig att göra sig av med sina småskaliga kraftstationer. Detta blev klart för två veckor sedan då Christer Borg, Sollerö FVOFs ordförande Hasse Develius och jag hade ett möte med VD och ordförande för ägarna. De hade själva i planeringen att i samband med en renovering av den nedre dammen att också passa på att bygga en fiskväg för att miljöanpassa sin småskaliga vattenkraft.

Ägarna hade i tidigare samtal inte haft någon plan för den en kilometer uppströms liggande dammen och kraftstationen. Detta hade resulterat i att den fisk som vandrat upp för den nedre fiskvägen i stort sätt fastnat i en damm ovan fiskvägen, då ån mellan dammarna går näst intill torr året om på grund av nolltappning vid den övre kraftstationsdammen. Hängde ni med? Vid vårat senaste samtal kom det dock fram att de även hade som plan att i en framtid också bygga en fiskväg vid den övre kraftstationsdammen. Det är väl fint, men en fri och öppen å är, och måste alltid vara, det enda alternativet och det är det vi jobbar mot!

X antal miljoner kronor köper kraftstationerna…Men hur gör man?

Vid senaste mötet ställdes en konret fråga till ägarna om att sälja kraftstationerna, och vad de i så fall skulle kosta. Ägarna sade sig vara för ett avyttrande av kraftstationerna, och de hade en ungefärlig summa på X antal miljoner kronor i åtanke vid en eventuell försäljning. Nu kanske ni som jag undrar hur man gör för att köpa kraftstationer, och var man får pengarna ifrån. Ja antingen så känner man någon med ett välfyllt konto, köper en Trisslott och hoppas på att det plötsligt ska hända eller så lägger man in en ansökan till Vattenkraftens Miljöfond som ligger inom ramen för den nationella prövningsplanen för vattenkraftsel. Det sistnämnda är det vi siktar på i det här fallet då inga superförmögna vänner finns inom räckhåll och ingen Trisslott ännu haft något lyckat utfall.

Seminarium om småskalig vattenkraft  och fria vattenvägar i Ovansiljan

Siljansringens trollingklubbs foto.

För er som är intresserade av läget för våra vatten i Siljansregionen, så kommer Siljansringens Trollingklubb att hålla en föreläsning som handlar om arbetet med och möjligheterna till att frigöra vatten och vattenmiljöer från småskalig vattenkraft i norra Siljansregionen. Föreläsningen heter Wind of Change och kommer att hållas i Orsa i mars månad. Är ni intresserade av föreläsningen så klickar ni här: Wind of change -Tid för fria vandringsvägar, och vill delta så klickar ni på denna länk: Wind of Change. Vill ni veta mer om gruppen Siljansringens Trollingklubb så klickar ni här. Föreläsningen är tyvärr inte öppen för allmänheten utan gäller för de som företräder någon förening, grupp, organisation, politiskt parti med mera.

Den ”lilla” individen kan göra mycket

Det kan vara lätt att tveka och backa tillbaka när man som enskild ”liten” individ ställs inför att slåss mot så pass stora drakar som många av våra kraftbolag är. Att känna och tro att man inte själv kan göra något. Jag har själv känt så! Det man ska veta då är att det finns organisationer som man kan ansluta till. Organisationer som växer sig större och starkare för varje enskild individ som ansluter och stöttar. Devisen är gammal och du har säkert hör den förut…Tillsammans är vi starka! Vi behöver alltså inte jobba själva, även om det naturligtvis också går.

Alltså…Vill man medverka till fria vatten och vattenmiljöer, både i mindre och i en större skala, så vill jag uppmuntra till att stötta Älvräddarna genom att bli medlem hos dom. De gör ett fantastiskt arbete och vill du bli medlem klickar du in på Älvräddarna och hittar ett medlemsskap som passar dig.

När du ändå är på gång så kan du passa på att också bli medlem i Sportfiskarna. De driver frågor och arbetar för att få till ett beständigt fiske i rena fria vatten med friska fiskbestånd, och arbetar inte sällan tillsammans med Älvräddarna i dessa frågor. De gör även mycket annat för fisket, och bland annat så har de ett program där de låter barn och ungdomar att kostnadsfritt testa på och lära sig om sportfiske. De lär ut ett intresse och utbildar alltså vår framtid! Här hittar du Sportfiskarna.

Ja det var lite uppdatering gällande läget för Ryssån i Mora kommun, och lite tips på vad man som individ kan göra för att hjälpa till med för att få till ett beständigt och ekologiskt fiske i fria vatten i framtiden. Nu jobbas det stadigt vidare här på hemmaplan, och så hoppas jag på några lyckade möten och bifall från diverse instanser.

 

Sköt om er, ge inte upp, och…Fiska På!

Magnus Bozell – Fiska i Dalarna