Nu kan jag inte hålla mig längre så nu är några års tänkande, slit och allt för lite fiske till ända! Nu lägger jag nämligen ut Fiska i Dalarna som hemsida under www.fiskaidalarna.com

Fiska i Dalarna finns ju redan som en grupp på Facebook och har funnits i den formen under nästan hela 2017. Tankarna på både grupp och hemsida har dock funnits länge, men vägen från tanke till att verkligen göra något kan ofta vara lång. Det är mycket annat i livet som måste prioriteras när tiden som läggs ner på ett sådant här projekt är ideell, plus att man ju vill få tid till fiske också!

Hur som helst så finns den nu, hemsidan, även om det dagsläget är lite sparsamt vad gäller inlagd information och inlägg, men….jag ska jobba på ordentligt för att fylla den. Jag tänker nu i detta första inlägg fortsätt med att berätta och förklara hur hemsidan fungerar, vad den kommer att innehålla och lite om planerna för framtiden.

Så här fungerar Fiska i Dalarna

Hemsidan är uppbyggd som en ”hitta till”-sida, alltså en söksida. Här hittar du beskrivningar och information om fiskevårdsområden, fiskeställen, butiker med mera, och till dessa ”ställen” så finns det vägbeskrivningar som fungerar på samma sätt som i Google Maps. Säg att du letar efter ett fiskevatten i Älvdalen. Du vill fiska efter harr med fluga nu kanske du vill ta reda på mer innan resan.

Du kanske vill veta: var man kan köpa fiskekort, var du kan och får fiska, var du kan köpa lite nya fiskeprylar, om det finns boende att hyra, om någon fiskeguide finns tillgänglig, var man kan tanka och så vidare. Allt det här är sökbart på Fiska i Dalarnas hemsida, och som det är upplagt så handlar det om fiske och om sådant som man kan behöva för sitt fiske. Inget annat tjafs alltså, utan bara fiskerelaterade sökvägar för att hitta till just fisket i Dalarna.

Allt detta finns ”klickbart” och är enkelt och användarvänligt för snabbast möjliga resultat. Dessutom är allt optimerat för allt från dataskärmar till mobiltelefoner så att man enkelt kan använda den när som helst och var som helst, så länge det finns mobiltäckning.

Innehållet i Fiska i Dalarna

Som förstås av namnet så är det att fiska i Dalarna det handlar om, och som jag skrev så innehåller sidan sökvägar och information till just detta. Än så länge är det lite tunt med information på sidan, men det kommer att byggas på efter hand. Målet är att få med så mycket det bara går som har med fiske i vårat vackra län att göra, för att på så vis göra det så enkelt som möjligt för alla som vill hitta till fisket i Dalarna. Vart och ett av alla fiskevårdsområden i Dalarna kommer att finnas med som en egen sida. På den sidan finns sedan sökvägar till fiskeställen, hemsida, telefonnummer och annat bra att veta. Sökning till det man letar efter går antingen att skriva in i sökvägarna, eller genom att klicka sig fram i menyn på direktlänkar.

Det ni läser just nu är ett inlägg i bloggen och den kommet jag att fortsätta att skriva i. Bloggen kommer att vara informationskällan om vad som är aktuellt i länet i allt som hör fiske till. Det kan alltså vara reportage från fisketurer till olika vatten i Dalarna, aktuell information från fiskevårdsföreningar, tips på utrustning och fiskeställen, information om fiskevård i länet, intervjuer med fiskeprofiler med mera. En bred och härlig mix helt enkelt, så kolla in i bloggen lite då och då. Förutom att den finns på hemsidan finns den även som en delning på Fiska i Dalarna på Facebook som en klickbar länk.

Jag har en önskan av er där ute som fiskar i länet. Det gäller er som sitter med i ett fiskevårdsområde, är du ute och fiskar ofta, jobbar med fiske eller något som är relaterat till fiske på något vis, Har ni information om fisket i Dalarna, idéer eller annat intressant som ni tycker och vill att andra fiskare ska få ta del av, så får ni hemskt gärna höra av er till mig. Gå till kontaktsidan och fyll i ett mejl med informationen, så hör jag av mig tillbaka. Länk till det finns här.

Framtiden – Idéer och tankar

Forum

Än så länge finns inget forum kopplat till hemsidan Fiska i Dalarna, men det kommer. Tills dess så sköts forumet genom gruppen Fiska i Dalarna på Facebook, så gå gärna in där och bli medlem så länge. Där är det fritt fram att lägga upp bilder, inlägg, länkar med mera så länge det har med fiske i Dalarna att göra. När forumet väl är klart så ska det vara möjligt att göra inlägg, skapa grupper och trådar, lägga upp favoriter, följa andra med mera. Grundläggande funktioner för ett forum helt enkelt och gaska likt det man kan göra på Facebook.

TV-kanal

Det kanske känns väl ambitiöst, men en tv-kanal som handlar om fisket i Dalarna är något som jag verkligen vill få till! Antingen så kommer det som en kanal på Youtube, eller så blir det ett sammarbete med någon redan befintlig kanal. Kontakter är redan tagna och intresse finns, så vi får se i vilken form det blir.

Klart är iallafall att det kommer att bli lite lika som i bloggen, fast då i form av ”tv-program”. Alltså allt från livesändningar till redigerade inslag från fisketurer, besök på intressanta ställen, tester, intervjuer med mera.

Fiskevård

Fiskevård är av högsta vikt och är något som jag har blivit allt mer och mer intresserad av. Det är därför något som kommer tas upp mycket på Fiska i Dalarna. Förhoppningsvis så kommer hemsidan så småningom att generera en krona eller två, och då är tanken att en viss procent av det som kommer in ska avsättas för just fiskevård och fiskevårdsprojekt i Dalarna. Planer finns också på att få till en fond eller liknande för just detta ändamålet, och jag håller redan på att titta på alternativ för det. Det är dock rätt krångligt med en del regler och byråkrati, men jag tänker inte ge mig!

öppna-ryssån-för-siljansöringen
Christer Borg från Älvräddarna, Anders Bruks och Magnus Bjurman från Vattenbruks AB ses här vid dammvallen vid Jugan som ingår i systemet Ryssån. Tanken är att få till bästa möjliga lösning och helst då att frigöra systemet från vandringshinder.

Aktuellt vad gäller fiskevård är att jag i dagsläget håller på att diskutera en eventuell öppning av Ryssån i Mora kommun. Jag har nästan daglig kontakt med allt från Älvräddarna till styrande politiker. Älvräddarnas ordförande har varit på besök i Ryssa och vi tog en tur längs ån och pratade taktik, planer och strategier för att få till något bra. I januari kommer ett informellt möte att hållas om detta, där Älvräddarnas ordförande Christer Borg, ägarna till kraftverk- och regleringsdammarna, Vattenbruks, Sollerö FVOF och jag kommer att medverka. Förhoppningsvis så kommer även någon från politiken i Mora att medverka. Uppdateringar kring detta kommer löpande i bloggen vad det lider.

Annonsering

Annonsering är något som redan i dagsläget är möjligt på hemsidan, men eftersom den inte har varit ”synlig” förrän nu så har försäljning av annonser inte varit möjlig. Det kommer dock att sättas igång med det ganska så snart, så är du näringsidkare inom fiske så kanske du får ett samtal snart.

Just annonsering är något som kommer att vara tvunget även om jag inte är så speciellt förtjust i det, men det är ju så att det kostar en slant att hålla igång ett sånt här projekt. Hemsidan kostar både i tid och pengar och ska projekt som forum, en tv-kanal och pengar till fiskevård med mera bli möjlig, ja då är annonsering enda alternativet tyvärr. Dock kommer det att satsas på annonsering som enbart kan relateras till fiske i Dalarna och ingen annan ”skit” som smyger sig in och är helt orelevant.

Är du intresserad av att synas på sidan med en annons, finnas med i bloggen eller i något kommande reportage så är det bara att du skriver ett mejl, så hör jag av mig. Klicka här för att komma till kontaktsidan.

 

 

Kom nu ihåg att använda hemsidan flitigt och dela den gärna med fiskevänner. Kom också ihåg att det går skriva till mig om ni vill vara med och synas i bloggen, i något reportage eller som annonsör. Eller kanske ställa en fråga…

Jag tror att det var allt för nu, men vi kanske ses på hemsidan eller ute vid något vatten…Jag hoppas det iallafall!

 

Fiska På!

Magnus Bozell